vrijdag 12 maart 2010

Waar moet je rekening mee houden als je een koivis wil kopen?

De voorbereiding:
Zorg altijd voor een quarantaine ruimte! Nieuwe vissen kunnen allerlei bacteriën en parasieten meenemen. Vissen die je al een hele tijd hebt kunnen resistent zijn voor allerlei ziektes maar de nieuwe vissen zijn dit niet, en als je ze dan zo in de vijver er bij doet dan worden de nieuwe koivissen dus ziek en sterven.

De aanschaf:
Kies als je een koi vis wil aanschaffen voor een betrouwbare dealer. waar kun je zoal op letten als het om de dealer gaat?
  • Maakt de zaak een open en eerlijke indruk?
  • Als u de zaak binnenkomt, ruikt het dan niet naar dode vis? De zaak zou een lekkere frisse geur moeten hebben.
  • Bekijk de kleur water waar de koivissen in zwemmen. Bij gebruik van medicijnen kan het water groen/blauw, geel, fluorgroen enz zijn. Mocht er iets dergelijks aan de hand zijn koop dan uit die bak geen vis. Normaal gesproken zal een dealer ook geen vis verkopen die behandeld is of wordt. Vraag eventueel gewoon waartegen behandeld is.
  • Bekijk de vissen ook goed. Zijn bijvoorbeeld de vissen erg mager, dan wordt er waarschijnlijk niet of nauwelijks gevoerd. Let ook op het water, is die mooi helder?
  • Als je een vis wil uitzoeken, let dan ook eens op de koivis zelf. Hebben ze wondjes, gescheurde vinnen, beschadigde randen van vinnen en naar het gedrag van de vissen. Zwemmen ze rustig, komen ze meteen aangestormd voor eten of hangen ze wat onderin en aan de oppervlakte.
  • Zijn er vissen van verschillende oorsprong? Er zijn koi uit Europa, Israël, Thailand en omstreken en natuurlijk uit Japan. Is dat duidelijk aangegeven op de bakken? Met de huidige Koi Herpes Virus uitbraken kan het belangrijk zijn te overwegen alleen vissen uit 1 land of van 1 kweker te kopen om te voorkomen dat een kruisbesmetting een uitbraak veroorzaakt. In de praktijk zal echter iedereen wel eens een vis kopen die wat goedkoper is uit een ander land dan Japan. Let daarom heel goed op de gezondheidstoestand van de aangeboden dieren.
Succes met het uitzoeken van je nieuwe koivissen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten