woensdag 10 maart 2010

help, mijn koi komt niet eten

Je hoort het wel vaker bij beginners, ze hebben een pracht van een koivijver aangelegd gaan naar de winkel kopen hier voor een paar honderd euro een paar jonge koi en doen die in de vijver. Vervolgens komen ze de koi voeren maar tot hun verbazing blijven de koi zitten waar ze zitten en gaat vervolgens helemaal niet eten. Dit op zich hoeft niet direct een probleem te zijn, koi kunnen best lang zonder eten, en je moet koi ook zeker niet overvoeren denk hier zeker aan als ze een tijdje niets eten. Maar het wordt een ander probleem als je koi helemaal niets eten, waar zou dit aan kunnen liggen?

Probleem 1
Het zou kunnen zijn dat je koi bang zijn voor iets. Bijvoorbeeld een kat die rond in de buurt loopt en dus waarschijnlijk ook bij jou koivijver. Hou dit een tijdje in de gaten of dit daadwerkelijk zo is.
Het zou ook kunnen zijn dat zich er een reiger ergens zich in de buurt ophoud, hier houden koi ook niet van. Dit zou je kunnen oplossen door een net over de vijver te gaan spannen zodat de reiger niet meer bij de koi kan komen.

Probleem 2
Waar het ook aan zou kunnen liggen waarom je koi niet wil eten is gebrek aan leiderschap. Leiderschap???? hoor ik je denken, ja leiderschap. Een koi heeft zoals bijna overal in de natuur leiderschap nodig. En er is een kans dat jij als beginnende koi eigenaar in de winkel alleen maar jonge koi hebt gekocht. Deze jonge koi hebben net zoals onze eigen kinderen een voorbeeld nodig. wanneer moeten ze naar bed, naar school, wat mag wel en wat mag niet en natuurlijk wanneer moeten ze eten. Dit geldt voor een koi ook. Dus waarom wil je koi niet eten? Er bestaat een kans dat ze helemaal niet weten wanneer ze kunnen en mogen eten, ze hebben hier een oudere koi voor nodig die de leider is en hun verteld wanneer ze iets mogen en kunnen doen.

Wanneer is een koi dan oud genoeg om leider te kunnen zijn?
Hier is niet echt een regel voor, maar er zijn koi van ongeveer 16 maanden oud die het leiderschap goed onder de knie hebben. Dit zijn meestal volwassen vrouwtjes (kijk hier om er achter te komen hoe je het geslacht kunt bepalen) die de leiding hebben zoals ook bij ons in de echte wereld, toch mannen? ;-)

Ik wens je veel succes met je koi en moge hij weer gaan eten.

Meer informatie? kijk hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten