woensdag 10 maart 2010

Filter start voor beginners.

Voor een ieder die met de welbekende 3 "start"pieken te maken krijgt:

Amonium (Nh4) en Ammoniak (Nh3) stijgt altijd als eerste.
Let op!:Ammoniak is een van de giftigste stoffen die een koi ziek kunnen maken (Vinnen stukken er af, kapotte bek enz) of zelfs kunnen doden!

Wordt veroorzaakt door:

-Vissen zelf: Uitwerpselen (20%) - Kieuwen (80%)

-Te veel visbezetting (Gelijk in het begin al alle vissen in de nieuwe vijver zetten bijvoorbeeld)

-Te snel de u.v aanzetten (Laat het maar ewrtensoep worden, niet erg voor je koi)

-Te veel voeren

Vaak te herkennen aan:

De koi gaat "schuren" langs de bodem(drain) op of kanten aan de vijver, net als dat de vis dat zou doen als het een parasiet heeft.
Wat te doen?:

-Goed biologisch filter maken (Bewegend bed bijvoorbeeld) en je filter voorlopig NIET spoelen of schoonmaken, eerst allemaal laten '"vollopen" met bacterien.

-Zak zeoliet kopen (25 liter) en met filterzakken in de vijver leggen"/hangen (Absorbeert Nh3 en Nh4) na een tijdje (2 weken ongeveer) er uit halen en in een zout bad leggen, dit zorgt er voor dat de ammonium en ammoniak los laten en de zeoliet weer schoon is en weer in de vijver kan.

-Weinig tot niet voeren (Koi kan weken zonder voedsel, liever even niet voeren dan verwonden/dood laten gaan aan nh3 of nh4 vergiftiging!!!)

-Eventueel ammoniak verlager kopen (Bacterien die Nh3 en Nh4 en vaak ook chloramine weg halen)

Dit haalt in no time (In mijn geval 4 uur later!!) je Nh3 en Nh4 eruit en laag (0,1) tot 0!! Voor een hele lange tijd, zodat je filter kan indraaien en dit zelf af gaat breken.

Blijf elke week ongeveer 10% van je water verversen en zoals ik al zei: Laat je u.v uit! laat maar goed groen worden die handel, komt allemaal goed!

Een goed "ingedraaid" biologisch filter breekt ammoniak zelf af, dus deze remedie is alleen voor pieken nodig bij (veelal) de start van het filter

Nitriet en nitraat:

Makkelijkste remedie:

Bij een "lage" piek: 25% water verversen, "hoge" piek 50% verversen, dit even volhouden tot het weer wat stijgt en blijven verversen.

Ververs nooit meer dan 50%, dit voor de bacterie vorming in het water zelf en van teveel water verversen krijg je verhoogde kans op witte stip! wat dus betekend: nog meer ellende om te behandellen met medicijnen, wat niet kan omdat je steeds aan het verversen bent. Letterlijk dus het riool in aan het gooien bent!Als laatste

Maak je filter nooit te vaak (Grondig)schoon (afgezien van het bezonken gedeelte onderin je filter uiteraard, dit kun je gewoon weg spoelen tijdens een wekelijkse verversing van 10% vijver water, mocht je hem echt (Grondig) moeten schoonmaken (Ongeveer 1x per jaar):

Maak alleen een kamer schoon per week (Bijvoorbeeld je vortex, die week er op je matten, week daarop je bewegend bed) dit om niet al je bacterien die je zo goed hebt gekweekt in een jaar, in een klap te laten sterven!

Maak niet schoon met kraanwater, maar met haar eigen vijver water!
Vul desnoods eerst je vijver iets bij, spoelen, vullen, spoelen enz.

Grootste fout van een beginnende hobbyist: Alles tegelijk grondig schoonmaken en je filter langer dan 5 minuten zonder water laten staan! Onthou, dat bacterien na 5 minuten zonder water te hebben gezeten, zeker 80% dood is gegaan!

Vul tevens je filter wekelijks (Of na het verversen) met bacterien of eigen kweek, House of kata: Kamiak! GE-WEL-DIG spul! Je kweekt zelf bacterien in 24 uur tijd, kost rond de 85 euro, dan heb je kweek bacterien (vloeistof en poeder vorm) voeg je samen in hele kleine hoeveelheden in warm water, zet het in een beker die de temperatuur constant warm houdt en laat het 24 uur staan. De bacterien delen zichzelf en dit garandeerd een kraakheldere vijver met veel goede bacterien!Complete set is goed voor ruim 400.000 liter vijver water!!! Vergeleken met kant en klare bac's ben je dus veel en veel goedkoper uit!

Tevens is het u.v bestendig!


P.S. wordt ook lid van mijn nieuwsbrief.


Naam
EmailGeen opmerkingen:

Een reactie posten