woensdag 10 maart 2010

Tips bij extreme kou


Een of meerdere koi liggen op hun zij op de bodem en het lijkt alsof dat ze dood gaan.
De meest waarschijnlijke reden dat koi dit gedrag nu vertonen is dat ze het op dit moment erg zwaar hebben. Ze kunnen dan een houding aannemen in welke het overleven ze zo weinig mogelijk energie kost. Laat op dit moment de koi zo veel mogelijk met rust en ga ze niet vangen. Dit kost hun nu (te) veel energie welke ze nu zo hard nodig hebben.

Nog even iets,
Zorg voor een klein wak in het ijs zodat de afvalstof dampen kunnen ontsnappen.
Mocht de gehele vijver bevroren zijn, sla het ijs dan niet met geweld stuk. Hierdoor ontstaat er onder water een soort van drukgolf welke gevaarlijk is voor de vissen. Beter is het om er dan een stuk uit te zagen. Om te zorgen dat het dan vervolgens niet meer dicht vriest, is het vaak mogelijk om een paar centimeter water onder het ijs weg te laten lopen. Hierdoor creeer je een soort van isolatie laagje.
Maar het is natuurlijk beter om dit alles te voorkomen door de onderkant van een tempex doos uitgezaagd, die ondersteboven in de vijver te leggen (zodat er 5 cm. lucht tussen wateroppervlak en tempex zit) daaronder een luchtpomp hangen en in de tempex doos een pvc buisje voor doorluchtig.

Wat je ook kunt doen is deze zeer simpele tip toe te passen: Als je een wak hebt gecreƫerd en niet wil hebben dat deze weer dicht vriest kun je heel simpel dit voorkomen door er een tennisbal in te doen, deze bal gaat vervolgens dansen op de luchtbellen van de pomp en hierdoor blijft het water dus in beweging en vriest het niet meer dicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten