dinsdag 9 maart 2010

koikarpers, wat is het groeitempo

koi's hebben altijd honger. Een goede lichaamsvorm van een koikarper is het directe gevolg van een goede voeding. Goede voeding zorgt voor heldere kleuren en een gespierde vis. De waterkwaliteit gaat hard achteruit als u de koi overvoert, en de koi wordt ook te dik. Een hoofdregel bij het voeren van een koikarper is dan ook: Niet veel maar vaak!

Groeitempo

Het voeren van koi is aan een paar regeltjes gebonden, ook al blijft een koi zijn hele leven doorgroeien. De hoeveelheid vis, de temperatuur van het water en de kwaliteit van het water heeft invloed op het groeitempo en het voedingspatroon van de koi.

Temperatuur

Bij temperaturen van 15 graden en hoger zijn de koi het meest actief. Koikarpers die nog niet seksueel volgroeid zijn groeien het snelst, hierna neemt de groeisnelheid heel snel af. Bij een hogere temperatuur groeien koi het snelst, dit wil dus zeggen dat in de zomer het groeitempo meestal het hoogst is. Bij een lage temperatuur kan de koi minder eten en verteren. Het is dan verstandig een licht verteerbaar voer te geven, zoals granen. Voer met veel eiwitten kunnen voor problemen zorgen omdat ze langer in de darmen blijven en moeilijk te verteren zijn. Als de temperatuur van het water gaat stijgen, dan hebben de koi's eiwitrijk voedsel nodig.
Er zijn ook koi-eigenaren die een verwarmde of overdekte vijver hebben. Hierdoor blijft het water warm en kunnen ze het hele jaar door gevoerd worden.

Waterkwaliteit

Het groeitempo hangt af van nog een aantal factoren. Één daarvan is de kwaliteit van het water. Een koi verliest zijn eetlust of gaat helemaal niet meer eten als het water te vuil is. Ook kan een slechte waterkwaliteit de stofwisseling van de koikarper beïnvloeden, voedsel wordt minder goed verteerd.

Hoeveelheid koikarpers


De hoeveelheid vissen in een vijver heeft een duidelijke invloed op het groeitempo van een koi. Wanneer er weinig koi zwemmen in een vijver, zullen de koi snel seksueel volwassen zijn. De groeisnelheid neemt daardoor af. Wanneer er veel koi zwemmen in een vijver zijn de vissen later seksueel volwassen, maar toch zal het groeitempo vertraagd zijn. Dit komt doordat dekoikarpers meer concurrentie hebben van elkaar, bijvoorbeeld bij het voeren. Ze zullen dan eerder gestrest worden waardoor ze langzamer groeien.

Soort koi

De genetische achtergrond is belangrijk voor de groeisnelheid van een koi. Een jonge vis heeft meer kans om groot en lang te worden als zijn ouders dit ook waren. Koi blijft andersom ook kleiner als de ouders dit ook waren. De genetische achtergrond is echter niet bepalend voor de groeisnelheid van een koi.

Voer

Goed koivoer moet verschillende elementen bevatten, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Een tekort aan eiwitten zal bijvoorbeeld zorgen voor een vertraagde groei, die zelfs kan leidden tot een vergroeide ruggengraat. In een later artikel zal ik het meer hebben over het voeren van een koi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten