dinsdag 16 maart 2010

koi herpesvirus



Third Cyprinid Herpesvirus (CyHV-3) oftewel koi herpesvirus, is een ziekte die veel karpers en koi karpers treft. De infectie gaat vaak gepaard met veel sterfte. Deze ziekte kan over de hele wereld voorkomen doordat er veel gehandeld wordt in koikarpers.

Varianten
Er zijn tenminste drie verschillende varianten bekend van koi herpesvirus. Variant J, U en I werden respectievelijk geïsoleerd uit een dode koi van een kwekerij in Japan, uit zieke koi bij een producent in het oosten van de Verenigde Staten in 2003 en uit een volwassen koi in 1998 tijdens massale sterfte bij een producent in Israel.
Wil je weten of jou koi ook het herpesvirus draagt? Dan zou je een aantal test moeten laten uitvoeren om dit te kunnen vaststellen. Het beste is om met je koi naar een dierenarts toe te gaan, deze arts zal dan een bloedmonster nemen en wat weefsel afnemen, dit wordt vervolgens onderzocht door het Centraal Veterinair Instituut (C.V.I) in Lelystad.

Maar hoe weet je nu of jou koi daadwerkelijk het herpesvirus heeft? Er zijn een aantal symptomen waardoor je kunt vaststellen of je met je koi naar de dierenarts zou moeten gaan om het te laten onderzoeken.

  • Afzonderen van koi
  • Ingevallen ogen
  • Herpesachtige aandoeningen op de huid
  • Verlies van slijmhuid en overmatige slijmproductie
  • Huidwondjes
  • luchthappen
  • verminderde eetlust
  • ongecoördineerd zwemgedrag
  • ontstaan van secundaire infecties omdat de gastheer zwak is. Denk hierbij aan bacteriën en parasieten zoals Costa
  • snelle sterfte van je koi populatie

Overdracht
De overdracht vind van vis naar vis plaats. Meestal via de huid maar ook via het water, handen en netten is de overdracht mogelijk.
KHV begint zich te vermenigvuldigen bij een watertemperatuur vanaf 15°C. Wanneer de watertemperatuur boven de 28°C komt, stopt het vermeerderingsproces. Zodra de watertemperatuur tussen de 18 en 28°C ligt, zal het reeds latent aanwezige KHV voor een mogelijke uitbraak zorgen waarbij 21 tot 24°C de optimale temperatuur is. Dit is tevens het grote gevaar van met KHV besmette vijvers. Wanneer de temperatuur zich onder de ideale temperatuur bevindt, zoals in het najaar, de winter en het voorjaar, is er op het eerste gezicht niets aan de hand, hoewel de dan nog gezonde vissen toch al drager zijn van het virus. De ziekte komt dan later tot uiting zodra de voor het virus ideale watertemperatuur is bereikt.

Als je ontdekt dat je misschien KHV in je vijver hebt kunt je het beste de temperatuur gaan verhogen naar 30 tot 32 graden om het virus af te remmen. Als dit niet mogelijk is kun je quarantaine systeem opzetten waarbij het belangrijk is dat de waterkwaliteit en het zuurstof onder continue controle staan.
Nu kan een dierenarts een bloedmonster en wat weefsel afnemen om te kijken of je daadwerkelijk het virus in je populatie hebt. Na deze periode kun je het watertemperatuur weer terug zetten naar normale standaards.

Preventie
Maar het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Om een uitbraak van KHV in de vijver te voorkomen, zouden de vissen enkele weken in de gevaarlijke temperatuurzone moeten hebben doorgebracht. Probleem is dat de meeste koi in november aangekocht worden, vervolgens overwinteren bij de leverancier, en in het voorjaar, april in een vijver uitgezet worden. De watertemperatuur is dan nog te laag om een KHV-uitbraak te kunnen hebben. Dit geldt ook tijdens het transport per vliegtuig waarbij een watertemperatuur tussen de 15 en 18 graden gehanteerd wordt. De symptomen komen pas een paar maanden na uitzetten in de vijver tot uiting als de watertemperatuur in het gebied van 18-28 graden komt waarin uitbraak kan optreden. In Nederland wordt er een keurmerk ontwikkeld voor dierenspeciaalzaken. Onder dit keurmerk werken zij volgens een vastgelegd protocol dat het risico op overdracht en verspreiding van ziekten sterk beperkt.


Om het risico voor de koi in de vijver tot een minimum te beperken ten opzichte van nieuwe koi, kan er gebruik gemaakt worden van een quarantaineperiode in een aparte voorziening. Door in dit systeem (1000 Liter bak) de omstandigheden voor KHV ideaal te maken, kan een eventuele besmetting vaak vooraf worden geconstateerd.
Er zijn tegenwoordig nog geen vaccins te verkrijgen tegen het KHV virus, maar hier wordt wel hard aan gewerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten