woensdag 17 maart 2010

alggroei op de wanden van de koivijver en daardoor veel vuil in de vortex

Alggroei, veel mensen hebben dit probleem in hun koivijver. Maar wat kun je er nu tegen doen dat je zo min mogelijk last hebt van Alggroei?

Mechanische filtratie:
Er zweeft van alles rond in je koivijver, denk hierbij bijvoorbeeld aan: ontlasting, draadalg en troep van gewoon de natuur, en dit dien je uit de vijver te verwijderen. Waarom vraag je je af? Als deze troep namelijk niet wordt verwijderd wordt dit omgezet in ammoniak, en ammoniak is een giftige stof voor de koi.
Een eenvoudige manier om dit te doen is om de stroming in het water te gaan vertragen. Je kunt dit doen met behulp van een draaikolkfilter of vortex gevolgd door een aantal kamers gevuld met fitermateriaal. Je plaats in een meerkamerfilter de filters van grof naar fijn. Je kamer kan bijvoorbeeld bestaan van grove borstels en vervolgens Japanse matten en bioringen.



Als je een te hoge concentratie van nitraat in het water hebt krijg je hierdoor alggroei. Dit kun je oplossen door planten in je vijver te plaatsen, Planten nemen namelijk nitraat op.
Het kan wel wezen als je planten in de vijver plaats, het water hierdoor bruin gaat kleuren. Dit is een gevolg van het ijzergehalte van het water in bepaalde gebieden in ons land. En het is algemeen bekend dat zodra ijzer nat wordt en er zuurstof bij komt het gaat roesten, vandaar de bruine kleur in het water.
Het kan ook zijn dat je te weinig ijzer in het water hebt, en planten hebben wel ijzer nodig om te kunnen leven.

De symptomen van een te laag ijzergehalte in het water is bijvoorbeeld dat de bladeren van de waterlelies snel geel worden, gaten in de bladeren komen of iele, glazige uitlopers bij zuurstofplanten, en in het algemeen krijg je een mindere ontwikkeling van bladgroen. Je kunt dit verhelpen door in het groei seizoen (april tot en met september) eenmaal per maand een dosis ijzervoeding aan het water toe te voegen.

Nog een paar tips uit grootmoeders boek:

Stro:
Je kunt veel uit je vijver halen door bijvoorbeeld schoon stro bij een boer te gaan halen, dit in een nylon zak te doen, goed uitspoelen en vervolgens twee tot drie weken in de vijver te hangen of in de laatste kamer van je filter.

Zweefalg:
Een natuurlijke manier om van zweefalg af te komen zijn watervlooien.
Het betreft een pot waarin je de watervlooien doet. De pot wordt afgesloten met een deksel waarin een doorvoer zit met één uitgang boven op de pot en een luchtaansluiting. De doorvoer wordt afgesloten door een fijne zeef waar de watervlooien niet door kunnen. Een luchtpomp wordt aangesloten op de luchtaansluiting en blaast via de zeef in de inhoud van de pot. De druk wordt verhoogd en water met lucht ontsnapt weer via de zeef via de bovenuitgang, zo ontstaat water circulatie. Er wordt dus water aangevoerd met voeding voor de watervlooien.
De pot wordt op ongeveer 20 cm diepte in de vijver geplaatst zodanig dat er licht op kan vallen, watervlooien moeten in het licht leven.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten