vrijdag 12 maart 2010

Een paar tips in het algemeen


 • Koi helemaal geen maag hebben en daardoor een inefficiënte manier van spijsvertering hebben. Het is daardoor beter om vaker in plaats van veel te voeren.
 • Geweekt voedsel veel makkelijker wordt verteerd en minder afvalstoffen geeft.
 • De dure soorten koivoer (Saki Hikari) lactobacillus melkzuurbacteriën bevatten die ook te vinden zijn in bijvoorbeeld de flesjes yacult (Aldi, Lidl hebben daar een goedkoper eigen merk van). Het toevoegen aan het water of weken van voer in een klein beetje gefermenteerde melkdrank een positief effect heeft op de spijsvertering en op het water. De melkzuurbacteriën gezien worden als probiotica doordat de lactobacillus-bacterien concurreren met de pathogene (ziekteverwekkende) bacteriën in het water. Dit dus erg snel verdiend is omdat het voer erg duur is met deze toevoeging.
 • Het toevoegen van vitaminen ook veel goeds doet voor koi in het voorjaar. Veel multivitamine-tabletten teveel koper bevatten (Cu.) De hoeveelheid koper in multivitamine dodelijk kan zijn bij langdurig gebruik. Het beter is vitamine C te gebruiken of voer te weken in wat sinaasappelsap. Vers voeren misschien een betere optie is. Geef eens wat sla, kwart sinaasappels, meloen of ander fruit. Ook de voor steuren genoemde garnalen en ander vers voer veel calcium en andere bouwstoffen bevat.
 • Bij temperaturen van onder 5° Celsius voedsel verteren door koi meer energie kost dan het oplevert.... Je eigenlijk dus een aanslag doet op de reserve en koi zo een beroerd voorjaar bezorgen kan. Het beter is dan niet te voeren. Bij temperaturen boven 5° de vissen iedere dag best een klein beetje mogen eten, en dat ook hier geld dat vaker eten beter werkt dan één of twee keer in de week.
 • Steuren koi-drollen eten omdat dit vaak nog onverteerd voedsel bevat, en zo het koivoer gerecycled word
 • Steuren in de vrije natuur leven van ongewervelde bodemdieren en kleine vissen. Je deze vissen er dus een groot plezier mee doet als ze voedsel krijgen dat ze van nature eten. Gekookte mosselen, kokkels, inktvis, krill, steurgarnalen, enz. Dit voedsel gewoon te koop is in diepvriesblokken en vaak veel goedkoper is dan de steurkorrels. Slecht etende steuren ziener ogen opknappen met dit voer.
 • Steuren in de winter ook gewoon doorgevoerd moet worden omdat een gestopte spijsvertering bij een steur slecht op gang komt en het dier na verbruik van zijn reserves zal sterven. De dunne darm kan verkleven en de maag en organen geen spijsverteringssappen meer af geven. De stofwisseling stopt, de vis zijn eigen lichaam vergiftigd en zal sterven.
 • Het voeren van verschillende ongewervelden in de winter minder schadelijk voor koi is dan de te vette steurkorrels.
 • Jonge steuren de hele dag op zoek zijn naar voedsel en onder een maat van 35 cm er niet tegen kunnen onregelmatig te eten. Kleine steuren eigenlijk apart moeten worden gevoerd omdat ze in een vijver met koi en andere vissoorten verhongeren. Je dus ZONDER aparte bak geen babysteuren moet kopen !!!
 • Steuren die koivoer van de oppervlakte komen eten lucht in kunnen slikken. Deze lucht zorgt voor evenwichtsproblemen waardoor de steuren krom gaan zwemmen en kunnen sterven... De enige manier om een dergelijke steur te redden is de lucht uit de darmen en maag te masseren.
 • Koi 's winters eigenlijk geen steurvoer moeten eten omdat het vetgehalte te hoog is. Het daarom beter is zinkend wheatgerm te voeren... De koi zo lichtverteerbaar voedsel eten en de steuren voldoende vulling in de darmen hebben.
 • Steuren kunnen sterven als er bepaalde giftige planten in de vijver of het plantenfilter groeien. Slangewortel, Calla palustris is er zo eentje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten