dinsdag 9 maart 2010

Een Koi vijver aanleggen, waar te beginnen?Koi karper in een koi vijver houden is een schitterende hobby. Een hobby die veel voldoening geeft maar ook veel aandacht van de hobbyist eist. De keuze voor de aanschaf en aanleg van een koi vijver moet dan ook weloverwogen worden genomen. Voordat dan ook de eerste schop in de grond gaat is het wenselijk dat er een plan op tafel ligt over hoe het aanlegggen van de vijver moet worden aangepakt. Een goede koivijver aanleggen is een behoorlijke investering. Vandaar mijn motto: doe het in èèn keer goed. Een bestaande vijver keer op keer aanpassen is een moeilijke, tijdrovende, kostbare aangelegenheid.


Zorg er zeker voor dat u niet een te kleine vijver gaat aanleggen. De vissen groeien en als de vijver te klein is gaan ze zeker dood. En om nu later een grotere vijver aan te gaan leggen is tijdrovend en een verspilling van geld.
Waar u zeker ook aan moet denken is dat de filter die de vijver schoon moet houden wel groot genoeg is.


Welke folie?
Laten we eens beginnen met de folie. Rubber is een uitstekend materiaal. Met de vereiste zorgvuldigheid kun je het zelf verlijmen. De top in folie is wel polyethyleen (2 mm). Dat is niet alleen duur in aanschaf, maar het moet door een deskundige worden verwerkt. Bij elkaar tikt dat stevig door en past dus niet in het plaatje van een vijver voor een minimale prijs. Overigens: waar je bij de aanleg ook op bezuinigt, doe dit beslist niet te sterk op de folie.
Een veel toegepaste folie is pvc van 1 mm dik. Dit materiaal is lastiger te verlijmen dan rubber en het is ook niet gemakkelijk 'mooi te leggen'. Bij het werken met pvc moet ook veel meer aandacht worden besteed aan de vijverput. Scherpe steentjes, glas, metaal, wortels van bepaalde planten e.d. kunnen lekken veroorzaken. Dit geldt des te sterker voor pvc van 0.8 mm.
Het vaak gehoorde advies om eerst als ondergrond voor de folie oud tapijt in de kuil te leggen is twijfelachtig. Het zit vaak vol met allerlei (onzichtbare) rotzooi, die op den duur ook lekkage tot gevolg heeft.

Tip
Wilt u gewoon zien hoe u een Koi vijver kunt aanleggen? Kijk dan eens hier
Tot zo ver dit artikel, ik hoop dat u er wat aan hebt.

P.S. Kijk ook eens hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten