dinsdag 16 november 2010

paaiborstel gebruiken bij je koi vissenJe kunt een paaiborstel gaan gebruiken, ik leg je nu een beetje uit wat dit inhoud:

karpers paaien van nature op ondiepe beschutte plekken met veel vegetatie. Een paaiborstel dat een cm of 10 onder water zit zal ook wat warmer zijn dan de diepere stukken van de vijver, dit door de zonnestraling, natuurlijk zorgt geleiding er ook wel voor dat er weer warmte verloren gaat van borstel naar water, maar je merkt wel het veschil.

Dit is een trucje om te kijken wanneer het kuitschieten ongeveer zou kunnen beginnen,( heb ik uit de koi vijver hobby boek.)Fictief gezien moet een koi 1000 graaddagen maken om rijp te worden voor het kuitschieten. Het gaat dus om een geslachtsrijp vrouwtje voor de goede orde. Hierbij tel je de temperaturen van iedere dag op, net zolang totdat je bij de 1000 komt. Zo maken 3 dagen van 20 graden ( de watertemperatuur he) 60 graaddagen. Je moet er dus in totaal 1000 hebben, waarbij een dag onder de 13 graden niet telt. Het schijnt dan zelfs dat je helemaal overnieuw moet beginnen met tellen. 

Over het algemeen merk je wel aan je vis wanneer ze de klaar voor zijn. De buiken van de vrouwtjes worden een stuk boller en ook de kieuwdeksels en borstvinnen van de mannetjes worden een stuk ruwer en gaan eventueel echte knobbeltjes vertonen, verwar dit aub niet met witte stip. Zo heb ik gister m`n kujaku geinspecteerd en opgemeten en de kieuwdeksels waren knetters ruw. klaar voor de daad dus. M`n kohaku is al mooi rond van het kuit en als het nog een tikkie warmer wordt en ik ververs wat meer dan anders, dan zorgt dit voor een extrerne prikkel bij de koi. Vervolgens zal de kohaku nog dikker worden. Op dat moment zit je in de ultieme rijpingsfase en kun je het kuit er zo uitstrijken als je dat wilt.
Ik heb hier nog wat aanvullende informatie hier over,
Borstels in de vijver is dus een goed begin. maar actieve jonge heren koi's is natuurlijk ook een must.

De Koi gaat afleggen door een hormoon dat wordt verspreid. De borstels dienen z.s.m. na het afleggen en bevruchten uit de vijver te worden gehaald omdat ze anders simpelweg weer worden opgegeten. Zorg ervoor dat de eieren continue schoon water/vers water erbij krijgen want als deze "in 3 a 4 dagen" openbreken gaat het nitriet en nitraat in het water met rassenschreden omhoog. op het moment dat de visjes rondzwemmen kun je ze bijvoeden met atemia, maar een goede plantenbak waar geen grotere visjes inzitten heeft ook veel eten voor ze in petto.
Als je de groei van de visjes van dag tot dag goed bekijkt zul je veel dingen leren, ook dat de kleine koi erge kanibalen zijn. Je zult zien dat er een aantal heel snel groeien, en je zult er ook achterkomen waardoor. 

6 opmerkingen:

 1. Hoi,
  Kwam uw blog tegen tijdens zoeken naar informatie over koi's.Het gebruik van een paaiborstel voor mijn eigen Koi's bevalt mij heel goed.Complimenten over de duidelijke uitleg.

  Gr.Kris

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hallo ik had een vraagje moet je de kuit in de zon of in de schaduw.
  binnen of buiten staan warm water of koud water.

  alvast bedankt,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vele koiliefhebbers zouden graag gezegend worden met een groepje nakomelingen van hun eigen koi. Koi kunnen gedurende de zomer, beginnende vanaf juni, afhankelijk van de watercondities en de temperatuur voor nakomelingen zorgen.

  We plaatsen langwerpige borstels in de koivijver, waar de kuit kan aan vastklitten. De eitjes worden op deze borstels afgezet en kunnen daarna verzameld worden. Volwassen koi zullen onmiddellijk hun eigen eitjes en jongen opeten als deze in de basisvijver achter gelaten worden. De kuit kan men best overbrengen in een kleine, goed beluchte tank. Hou zorgvuldig de kwaliteit van het water in de gaten omdat de opgroeiende embryo’s enorme hoeveelheden ammonia produceren.

  Bij een temperatuur vanaf 16°C zal het ongeveer 7 dagen duren voor de eitjes zullen zijn uitgekomen. Deze tijd kan verkort worden als de temperatuur een paar graden hoger is. Wanneer de jonge visjes geboren worden zullen ze hun eierdooier als eerste voedsel in een paar uur verorberen. De jongen zwemmen dan naar het wateroppervlak en happen lucht binnen om de zwemblaas te vullen. Vanaf dat moment moeten de visjes beginnen met eten. Als er op dat ogenblik geen voedsel aanwezig is zal het gebroed binnen een paar uur sterven. Wanneer de visjes op regelmatige tijdstippen te eten krijgen zullen de jongen flink groeien. Sommige visjes hebben kanibalenstreken en jagen op hun eigen broers en zusters. Eens de koitjes een lengte bereikt hebben van ongeveer drie centimeter zullen ze door de volwassen koi niet langer als voedsel bekeken worden en kan men ze in de vijver uitzetten.

  Ondanks dat ze zo klein zijn, mag men niet vergeten dat het gebroed enorme hoeveelheden ammonia produceert. Het is essentieel om dagelijks de waterkwaliteit te controleren en zeer regelmatige waterverversingen door te voeren.

  Met wat geluk zul je bij het ingaan van de winter in het bezit zijn van een mooie collectie koi van ongeveer 5cm.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,

  ik heb ook een vraagje.

  klopt het dat je bij de kuit malachiet groen moet toevoegen om schimmels te voorkomen?

  groeten, danny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja dit klopt inderdaad. je moet even wat malachietgroen bij het water toevoegen ander loop je kans op schimmel.

   Verwijderen