dinsdag 26 juli 2011

Algen bestrijden

Algen zijn eencellige plantjes die in alle water voorkomen, zelfs in ons leidingwater. Op zich zijn algen dus niet schadelijk. Maar als de temperatuur in uw vijver boven de 8 graden stijgt en er genoeg licht in het water valt, gaan de algen zich vermenigvuldigen en groeien. In een mum van tijd wordt het water dan troebel en groen. Om de algen het leven structureel zuur te maken, moet u er voor zorgen dat uw vijver niet meer dan 6 uur per dag zon krijgt. De algen krijgen dan niet genoeg licht om te groeien. Door drijfplanten te gebruiken zorgt u voor schaduwpartijen in het water.

Wilt u een directe aanpak, dan kunt u twee dingen doen. Probeer het water eerst te verhelderen door zuurstofplanten in te zetten. Deze produceren een sof die de ontwikkeling van algen remt. Het verhoogde zuurstofgehalte in het water zal het biologisch evenwicht verbeteren en met een beetje geluk de toestand stabiliseren. Heeft dit geen resultaat, dan pompt u de vijver leeg en vult deze met vers leidingwater. Doe dit alleen in het uiterste geval, als de eerste methode niet blijkt te werken. Leidingwater geeft in de regel nieuwe problemen, omdat het biologisch evenwicht daarin nog helemaal tot stand moet komen, terwijl een algenexplosie slechts duidt op een verstoring van het evenwicht. Ten slotte zullen de algen vanzelf verdwijnen als de temperatuur van het water in het najaar daalt.

Om er achter te komen hoe er met het biologisch evenwicht in uw vijver voorstaat, kunt u regelmatig de pH, dH en kH waarde van het water controleren. De uitslag van dergelijke testen geeft u een idee van de te nemen maatregelen.

Benodigd materiaal
Het aanbod van speciale vijverproducten is de laatste jaren explosief gestegen. Voor elk probleem is een oplossing in een potje te koop. Dat geldt zeker voor algen- en wierenbestrijders, die in elk tuincentrum een groot deel van de beschikbare schapruimte in beslag nemen.

Het is echter belangrijk te bedenken dat u met deze middelen niet de oorzaak, maar het gevolg bestrijdt. Algen worden veroorzaakt door een verstoord biologisch evenwicht. Met een algenbestrijdingsmiddel verandert u daar niets aan. Het water wordt zeker helder, maar na verloop van tijd ook weer groen, als u niets aan het verstoorde evenwicht doet.
Door het vijverwater te testen met speciale testsets komt u erachter waarom de vijver niet in biologisch evenwicht is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten